Śniadaniowe gofry

Składniki

  • 300g Mąki Szymanowskiej Uniwesalnej
  • 4g proszku do pieczenia
  • 32g cukru wanilinowego
  • 500 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • Szczypta soli
  • Olej do wysmarowania gofrownicy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Łączymy razem składki suche: cukier wanilinowy, mąkę, proszek do pieczenia. Dodajemy składniki mokre: mleko, olej, żółtka. Całość miksujemy. Delikatnie łączymy pianę z białek z ciastem. Pieczemy w nagrzanej i wysmarowanej olejem gofrownicy przez około 5 minut. Gofry podajemy posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi np. czerwonymi porzeczkami.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii