Rainbow cake

Składniki

Składnik na ciasto (6 blatów):

  • 225 g masła
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 białek
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 375 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 355 ml mleka

Krem z bitej śmietany i mascarpone:

  • 900 ml śmietany kremówki (36%), schłodzonej
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • ekstrakt waniliowy lub cytrynowy

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ciasto:

Powinniśmy pamiętać, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek do pieczenia, sól – przesiewamy do miski i odkładamy. Masło i cukier miksujemy na gładką, puszystą masę. Następnie do masy dodajemy stopniowo białka i miksujemy aż składniki się połączą. Do uzyskanej masy maślanej dodajemy na zmianę mleko i składniki suche mieszając rózgą kuchenną lub szpatułką tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą część ciasta umieszczamy w osobnej miseczce. Dodajemy barwniki: fioletowy, niebieski, zielony, żółty, pomarańczowy, czerwony. Następnie mieszamy je dokładnie z ciastem- do otrzymania jednolitej barwy. Ciasto przekładamy do oddzielnych foremek o średnicy 21 cm  i pieczemy około 18 – 20 minut w temperaturze 170ºC, do tzw. suchego patyczka.

Krem:

Śmietanę i serek przekładamy do dużej miski. Dodajemy cukier puder przesiany przez sitko oraz ekstrakt. Całość mieszamy mikserem, zaczynając od najniższych obrotów, powoli zwiększając prędkość. Krem jest gotowy w chwili, gdy wszystkie składniki się połączą, a jego konsystencja będzie przypominać bardzo dobrze ubitą śmietanę.

Wykonanie:

Poszczególne blaty ciasta przekładać kremem. Ciasto jest dosyć wilgotne i nie wymaga dodatkowego nawilżania. Cały tort schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.

Zobacz wszystkie przepisy