Precle

Składniki

  • 5 szklanek Mąki Szymanowskiej pszennej
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1/3 szklanki brązowego cukru
  • opakowanie suchych drożdży
  • 2 opakowania sody oczyszczonej
  • sól gruboziarnista do posypania

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 250°C. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłej wody. Pomieszać pozostałe składniki, oprócz sody. Zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. W rondelku zagotować litr wody z sodą oczyszczoną. Ciasto podzielić na 10-12 części. Z każdego kawałka uformować wałek, a potem zlepić końce, formując okrągłe precle. Tak przygotowane precle zanurzyć na 15 sekund w wodzie. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć grubą solą, posmarować rozmąconym jajkiem. Piec przez 8-10 minut.

Zobacz wszystkie przepisy