Murzynek z gruszkami

Składniki

  • 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • ½ szklanki cukru
  • 5 jajek
  • ½ kostki masła
  • Kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • Gorzka czekolada ok. 50g
  • 1/3 szklanki wody
  • 3-4 gruszki surowe lub z kompotu

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło, cukier, wodę, kakao i pokruszoną czekoladę umieść w garnku. Na małym ogniu podgrzewaj do momentu połączenia się wszystkich składników w jednolitą masę, a następnie pozostaw do wystygnięcia.

Białka jajek oddziel od żółtek.

Do wystudzonej masy dodaj żółtka, potem mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i wszystko zmiksuj.

Z kolei białka ubij na sztywną pianę i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj wszystko łyżką. Foremkę w której będzie pieczone ciasto wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przełóż do niej ciasto.

Gruszki należy obrać i wyjąć z nich gniazda nasienne. Według uznania owoce można pokroić na mniejsze części. Gruszki należy ułożyć na cieście i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z termoobiegiem i piec ok. 35 minut.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii