Muffiny kawowe

Składniki

  • 230 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 szt. cukru waniliowego
  • 3 g kakao
  • 10 g kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 50 ml gorącej wody
  • 100 ml oleju
  • 100 g gotowego lukru plastycznego (kolor brązowy)

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

 

Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Pozostawiamy do ostudzenia. W jednej misce łączymy ze sobą przesianą mąkę pszenną, cukier, cukier waniliowym, kakao oraz proszek do pieczenia. W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy ze sobą: rozpuszczoną kawę, jajko, mleko oraz olej. Połączone składniki suche dodajemy do składników mokrych. Całość delikatnie mieszamy. Powstałą masę umieszczamy w foremkach do muffinek. Papilotki napełniamy do 1/2 wysokości. Całość pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po ostudzeniu muffinki możemy ozdobić gotową masą lukrową rozwałkowaną wałkiem o fakturze ziarenek kawy.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii