Marchewkowe ciasteczka z serkiem mascarpone

Składniki

Ciasteczka:

  • ¾ szklanki cukru
  • 180 g przesianej Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody
  • ¾ łyżeczki cynamonu
  • 100 g miękkiego masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 szklanka marchewki startej na średnich oczkach
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka miodu

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ciasteczka:

Masło utrzyj razem z cukrem na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj do niej jajko i wymieszaj przy użyciu miksera. W oddzielnym naczyniu połącz wszystkie suche składniki i dodaj je do masy, wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dodaj startą marchewkę.  Łyżką wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę, pamiętaj o zachowaniu odpowiednich odstępów między ciastkami –  urosną w trakcie pieczenia.

Blaszkę z ciasteczkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok. 10 minut.

Nadzienie:

do serka mascarpone dodaj miód i wymieszaj. Następnie włóż do lodówki na ok. 30 minut. Gdy ciastka będą już wystygną, przełóż je kremem i lekko dociśnij.

Wedle uznania ciasteczka z wierzchu możesz udekorować np. resztką serka mascarpone, owocami.

Smacznego ?

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii