Leśny mech

Składniki

 

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 ml. śmietany 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • orzechy pistacji do ozdoby

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Jaja z cukrem ubijamy na puszystą masę, następnie wlewamy olej, wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu się całej masy dodajemy dobrze odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Masę wlewamy do formy i pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 °C. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

W tym czasie przygotowujemy krem do przełożenia ciasta. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru, pod koniec dodajemy wcześniej rozpuszczoną żelatynę.

Po wystygnięciu ciasto kroimy na trzy równej grubości blaty. Następnie blaty przekładamy kremem śmietanowym. Ciasto dekorujemy orzechami pistacji.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii