Lava cake

Składniki

Ciastka:

  • Gorzka czekolada 150 g
  • Masło 100 g
  • Mąka 40 g
  • Cukier puder 40 g
  • 2 żółtka
  • Jajka 2 szt.
  • 1 łyżeczka kakao

Do dekoracji:

  • Cukier puder
  • Listki melisy
  • Dowolne owoce

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

 

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.  Po dokładnym rozpuszczeniu czekolady zostawiamy ją do wystygnięcia. Jajka, żółtka oraz cukier puder mieszamy w jednej misce do połączenia się składników. Kokilki smarujemy masłem. Następnie do wystygniętej masy czekoladowej dodajemy stopniowo mąkę i kakao, po połączeniu się składników dodajemy jajka wymieszane z cukrem. Tak przygotowana masę przelewamy do kokilek. Foremki napełniamy do ¾ ich wysokości.

Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy 10 – 11 minut, upieczona babeczka powinna być delikatnie twarda z góry.

Upieczone ciastka dekorujemy cukrem pudrem, listkiem melisy oraz dowolnymi owocami. Podajemy ciepłe.

Zobacz wszystkie przepisy