Sernik z ananasem

Składniki

CIASTO:

  • 3 szklanki Maki Szymanowskiej pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 20 dag masła
  • 5 żółtek

MASA SEROWA:

  • 1 kg sera mielonego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 kisiele cytrynowe
  • 20 dag masła

PIANA:

  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru pudru

DODATKOWO:

  • 1 puszka ananasa w kostce albo do pokrojenia

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

CIASTO: Masło utrzeć z cukrem, a następnie dodać żółtka oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Otrzymaną masę zagnieść i wstawić do lodówki na godzinę.

MASA: Roztopione masło utrzeć z cukrem, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie dodać całe jajko i porcjami dodawać ser, cały czas miksując. Na koniec dodać kisiel.

PIANKA: Białka ubić na sztywno a następnie porcjami dodawać cukier puder aż do uzyskania konsystencji jak beza.

Formę na ciasto wysmarować tłuszcze. Na dnie wyłożyć ¾ całego ciasta i wylać masę serową. Następnie położyć ananasy i rozłożyć wcześniej przygotowaną pianę. Po wierzchu rozłożyć pozostałe ciasto.

Piec w temp. 180st. C przez około 60 minut.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii