Dwukolorowa babka piaskowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny
  • aromat waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Margarynę rozpuść w garnku postawionym na małym ogniu, następnie ją ostudź. Jajka zmiksuj, dodając do nich jednocześnie cukier i cukier waniliowy i miksuj do uzyskania konsystencji puszystego kremu. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej. Po dodaniu dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj rozpuszczoną i ostudzoną margarynę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj, tak aby w cieście nie porobiły się grudki mąki. Następnie ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj.

Dwie małe foremki na babkę dokładnie wysmaruj margaryną i wysyp bułką tartą. Przełóż łyżką ciasto jasne, a następnie ciasto z kakao. Możesz delikatnie wyrównać powierzchnię. Babkę piaskową piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Następnie lekko ją przestudź i wyjmij z formy. Wedle uznania można gotowe ciasto polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii