Drożdżówki z jabłkami

Składniki

 

  •   50 dag mąki,
  •     1 szklanka mleka,
  •     2 łyżki cukru,
  •     2 łyżki miękkiego masła,
  •     1 jajko,
  •     4 dag. drożdży,
  •     szczypta soli,
  •     1/2 kg. jabłek,

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Rozrobić drożdże w 1/2 szklance mleka, łyżce cukru i łyżce mąki. Wymieszać i odstawić.  Wymieszać cukier z jajem i dodać rozczyn, mleko oraz mąkę oraz letnie, roztopione masło. Wyrobić ręcznie. Odstawić. Po około godzinie podzielić ciasto na około 20 części – z każdej uformować kulkę wielkości pięści. Układać na blasze wyłożonej papierem. Odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki przygotować do nadziewania: w każdej zrobić wgłębienie, np. dnem wąskiej szklanki. Do wgłębienia włożyć jabłka Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec do zrumienienia.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii