Ciasto ze śliwkami

Składniki

  • 800 g śliwek
  • 400 g Mąki Szymanowskiej Tortowej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 200 g margaryny
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Szczypta soli

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, następnie dodaj cukier i szczyptę soli. Wymieszaj składniki. Teraz dodaj margarynę, jajko i śmietanę i szybko zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwa kawałki. Jeden to 2/3 ciasta, drugi mniejszy – 1/3 ciasta. Wspomniane kawałki osobno zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 1,5 godziny do lodówki. W międzyczasie umyj, osusz i wypestkuj śliwki. Przekrój owoce na pół, jeśli śliwki są duże możesz je podzielić nawet na cztery części.

Formę w której będzie pieczone ciasto posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.

Wyjmij ciasto z lodówki. Większy kawałek dobrze rozwałkuj i połóż na dno formy. Teraz wyłóż na nie śliwki, skórką do dołu i posyp je cynamonem. Mniejszy kawałek ciasta połóż na stole i lekko dociśnij go ręką, by zrobił się bardziej płaski, następnie za pomocą noża wytnij paski i ułóż je na wierzchu tworząc wzór kratki.

Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 35-40 minut.

Według uznania ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy