Ciasto drożdżowe

Składniki

Składniki na ciasto:

  • 6 szklanek Mąki Szymanowskiej pszennej
  • 2 szklanki cukru
  • 15 dag drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 margaryna
  • 5 jaj
  • aromat rumowy lub arakowy
  • bakalie: rodzynki

Składniki na kruszonkę:

  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Cukier oraz rozkruszone drożdże wsypać do miski. Następnie dodać jajka, mleko i margarynę pokrojoną w plastry 0,5 cm. Wszystko wymieszać i odstawić na 4 -5 godzin. Po tym czasie wsypać mąkę, dodać aromat rumowy lub arakowy. Ciasto wyrobić ręką w misce. Na koniec dodać bakalie (rodzynki). Ciasto przełożyć do dwóch podłużnych foremek wysmarowanych tłuszczem. Posypać kruszonką lub wyrównać dłonią umoczoną w oliwie. Wstawić do zimnego piekarnika. Ustawić temperaturę na 140 stopni C do czasu wyrośnięcia ciasta (ciasto zrówna się z wysokością foremki). Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto zarumieni się zmniejszyć temperaturę do 150 stopni C. Piec około 1 godziny i 10 minut.

Zobacz wszystkie przepisy