Ciasto czekoladowe

Składniki

  • 150 g (1 szklanka) mąki Szymanowskiej Uniwersalnej typ 480
  • 80 g masła
  • 100 g czekolady deserowej (ciemnej słodzonej)
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  •  (3/4 szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g masła

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W garnuszku umieścić masło z połamaną czekoladą. Podgrzewać na najmniejszym ogniu, ciągle mieszając, aż do momentu połączenia się wszystkich składników. Zdjąć z ognia, dodać mleko i dokładnie wymieszać. W misce ubić jajka z cukrem na sztywną masę. W drugiej misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać ubitą masę oraz masę czekoladową i zmiksować na najniższych obrotach miksera. Do wyłożonej papierem tortownicy (21 cm) wlać ciasto i wstawić do rozgrzanego do 175 ºC piekarnika na 45 minut.  (Sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Po upieczeniu i wystygnięciu ciasta polać polewą. Rozpuścić czekoladę i masło na najmniejszym ogniu i mieszać, do momentu otrzymania jednolitej masy.

 

 

 

Zobacz wszystkie przepisy