Ciasto czekoladowe z kremem

Składniki

  • 2 opakowania Mieszanki Ciasto Czekoladowe z Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 4 jajka
  • 140 g miękkiego masła
  • 6 łyżek wody

Krem mascarpone:

  • 250 g bardzo zimnej śmietanki kremówki
  • 250 g mocno schłodzonego serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • Filiżanka espresso

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ciasto robimy według przepisu na opakowaniu, pamiętając aby upiec ciasto w tortownicy. Śmietanę ubijamy z serkiem mascarpone na „sztywno”. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Powstały krem dzielimy na dwie części.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, chłodzimy tak, aby była płynna, ale nie gorąca. Dodajemy do jednej części kremu. Krem śmietankowy i czekoladowy chowamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto czekoladowe kroimy na 3 blaty za pomocą struny do krojenia biszkoptów lub zwykłej nitki. Blaty nasączamy espresso i przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta ozdabiamy kremem czekoladowym i za pomocą szprycy cukierniczej nadajemy mu kształt „baranka”. Wierzch możemy posypać odrobiną kakao lub cukru pudru.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii