Ciastka owsiane z żurawiną i dynią

Składniki

  • 200 g płatków owsianych BIO
  • według uważania pestki dyni BIO
  • 2 łyżki mąki Szymanowskiej
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • 120 g żurawiny
  • 1 łyżki (płaskiej) proszku do pieczenia
  • 150 g jasnego brązowego cukru

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Żurawinę rozdrobnij w blenderze lub posiekaj na drobno. Dodaj płatki owsiane, proszek do pieczenia oraz mąkę i pestki dyni.

W drugiej misce utrzyj mikserem masło z cukrem. Dodaj następnie jajko, wymieszaj i dodaj wymieszaną mąkę z żurawiną pestkami dyni, płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia. Wymieszaj wszystko ręką.

Uformuj teraz 2-3 rulony i włóż ciasto do lodówki na około 3 godziny. Po tym czasie, potnij ciasto na plastry o grubości około 1 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz przez 14 minut w temperaturze 170 stopni C z termoobiegiem. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii