Ciastka owsiane bez pieczenia

Składniki

  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki masła
  • 150g cukru trzcinowego
  • 120g masła orzechowego
  • 170g płatków owsianych BIO Polskie Młyny
  • 90g słonecznika łuskanego BIO Polskie Młyny
  • 40g pestek dyni BIO Polskie Młyny
  • 40g pokrojonej na kawałki gorzkiej czekolady

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko, masło oraz cukier trzcinowy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Gdy to nastąpi, zmniejszamy ogień i gotujemy całą masę przez minutę.

Zestawiamy masę z ognia i odstawiamy na 5 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodajemy masło orzechowe, płatki owsiane, pestki oraz czekoladę. Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy okręgi. W razie konieczności, by uzyskać równe brzegi, możemy wykorzystać szklankę lub okrągłą foremkę.

Ciastka chłodzimy przez godzinę w zimnym miejscu. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii