Ciasteczka owsiane z bakaliami

Składniki

  • 1 szklanka Mąki Szymanowskiej pszennej
  • 100 g masła
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • ćwierć szklanki sezamu
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • 1/3 szklanki ziaren słonecznika
  • pół szklanki rodzynek

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Dodać jajko, miód, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz płatki owsiane i wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać ziarna słonecznika, sezam, rodzynki, posiekane drobno czekoladę i orzechy. Dłońmi nabrać porcję masy i uformować kulkę wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie spłaszczamy na grubość ok. pół centymetra i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii