Churros pomarańczowe

Składniki

  • Odrobina skórki z pomarańczy
  • 4 szt jajek
  • 32 g cukru wanilinowego
  • 180 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 150 g masła
  • 200 ml wody
  • 500 ml oleju rzepakowego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W małym rondelku z grubym dnem ugotuj wodę, cukier wanilinowego i masło. Dodaj stopniowo mąkę i intensywnie mieszamy do czasu, aż gęsta masa zacznie swobodnie odchodzić od dna rondelka. Masę mączną wystudź i dodaj po jednym jajku. Unij wszystko mikserem w międzyczasie dodając skórkę z pomarańczy. Przełóż masę do rękawa cukierniczego.
Wyciśnij 8 cm kawałki ciasta bezpośrednio na rozgrzany olej. Końce odetnij nożyczkami. Smaż około 2 minuty z każdej strony, tak, żeby churros uzyskały złoty kolor. Wyłów łyżką cedzakową i odsącz ręcznikami papierowymi. Polej z sosem czekoladowym i gałką lodów.
Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii