Bułeczki cynamonowo-orzechowe

Składniki

CIASTO:

  • 500 g mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 8 g drożdży suszonych
  • 3-4 łyżki cukru
  • 100 g masła

NADZIENIE:

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 50 g masła
  • garść rozdrobnionych orzechów włoskich

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

W rozgrzanym mleku rozpuścić cukier, mąkę i drożdże. Następnie dodać roztopione i przestudzone wcześniej masło.Wszystko dokładnie ugnieść do osiągnięcia sprężystości. Przykryte ściereczką wstawić do piekarnika nagrzanego do około 50 stopni, aby wyrosło. Po osiągnięciu podwójnej objętości, ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować w kształt długiego prostokąta.

NADZIENIE: W roztopionym maśle, rozpuścić cukier i poczekać aż ostygnie. Następnie dodać cynamon, biała czekoladę(roztartą). Powstałą pastą posmarować wcześniej rozwałkowane ciasto. Można dodatkowo posypać je zmielonymi orzechami. Zwinąć od dłuższego boku w roladę. Następnie należy je pokroić na małe części. Powstałe mini bułeczki umieścić na wcześniej przygotowanym papierze, i włożyć do rozgrzanego piekarnika (50stopni) w celu wyrośnięcia. Po podwojeniu swojej objętości, wyjąć i nagrzać piekarnik do 200 stopni.. Piec 5 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180st. i piec przez 20 minut, aż do zarumienienia. Po tym czasie bułeczki są już gotowe. Samczego!

Zobacz wszystkie przepisy