Babka wielkanocna

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 200 g masła
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • 180g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 160 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Do posmarowania formy: 1 łyżka masła i około 3 łyżek bułki tartej
Na wierzch: lukier i gotowe jajeczka

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Przygotowujemy formę na babkę z kominem pośrodku o średnicy około 22 – 25 cm. Formę smarujemy 1 łyżką masła i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Masło roztapiamy, dodajemy do niego sok i skórkę z cytryny, odstawiamy do wystygnięcia. Do większej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy przez około 10 minut na jasną, gęstą i puszystą masę. W trakcie ubijania dodajemy cukier waniliowy. Do drugiej miski przesiewamy mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia, całość mieszamy. Do ubitych jajek dodajemy mieszankę z mąki i miksujemy krótko, na małych obrotach miksera, tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. Następnie do tak uzyskanej masy wlewamy stopniowo masło i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do budyniu. Masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut (do suchego patyczka).Po upieczeniu i wystudzeniu wyjmujemy babkę na paterę, lukrujemy i dekorujemy gotowymi ozdobami w kształcie pisanek.

Zobacz wszystkie przepisy