Babka piaskowa

Składniki

  • 4 jajka
  • 150 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła
  • 180 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Cukier wraz z jajkami ubij na puszystą masę. W międzyczasie rozpuść masło. Do ubitych jajek dosyp obie mąki i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksuj. Na koniec dolej ciepłe rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj przy pomocy miksera. Okrągłą formę do babki wysmaruj tłuszczem używając do tego oleju lub masła i posyp bułką tartą. Ciasto przelej do formy. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez około 40 minut. Po upieczeniu przytrzymaj babkę w blaszce przez około 15 minut, a następnie wystudź na kratce. Przed podaniem udekoruj babkę polewając ją lukrem lub posypując cukrem pudrem. Smacznego ?

Zobacz wszystkie przepisy