Babeczki z wiśniami

Składniki

  • 2 ½ Szymanowskiej mąki luksusowej
  • ½ kostki masła
  • 2 całe jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 25 dag drylowanych wiśni
  • ½ tabliczki czekolady deserowej

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Dodajemy większość wiśni (pozostałą część wykorzystamy do dekoracji) i czekoladę pokrojoną na małe kawałeczki. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Masło roztapiamy w rondelku i czekamy aż lekko się wystudzi, a następnie dodajemy do mleka i dokładnie mieszamy. Masę łączymy z mąką i dosyć dokładnie mieszamy.
Formę do muffin smarujemy masłem, a ciasto nakładamy do poszczególnych otworów. Na wierzchu układamy pozostałe wiśnie. Pieczemy przez około 20 – 25 min w 210 stopniach C. Na koniec muffiny możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy