Babeczki cytrynowe

Składniki

  • 300 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 i 1/2 łyżki startej skórki z cytryny (tylko najbardziej żółta zewnętrzna część)
  • 1 opakowaniu cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu lub kefiru lub maślanki
  • 125 g masła, roztopionego

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy 12 papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Do jednej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, mieszamy, następnie dodajemy cukier, sól, skórkę z cytryny i cukier waniliowy, ponownie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajka z jogurtem, kefirem oraz roztopionym i ostudzonym masłem. Mokre składniki wlewamy do sypkich i delikatnie mieszamy łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do papilotek – mniej więcej na ¾ wysokości foremek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 20 – 22 minuty.

Zobacz wszystkie przepisy