Skip to content

Kruche z budyniem i borówkami

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm:

  • opakowanie gotowego ciasta kruchego od „Polskie Młyny”
  • do gotowego opakowania dodajemy 100 gr masła i 1 jajko
  • kilka kropel esencji waniliowej (jeśli nie lubimy, nie dajemy)
  • 1 budyń wiśniowy na 3/4 litra mleka
  • 2 i 1/2 szkl mleka
  • 4-5 łyżek cukru
  • 200 gr borówek

Przygotowanie:

Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3. Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki. Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach)

W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szkl mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł.

Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch. Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut. Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !!