Składniki
- 250 g mąki Mąki Krupczatki
- 150 g masła (schłodzonego)
- 3 łyżki cukru
- 1 jajko
- 250 g sera mascarpone
- 250 ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 2 jajka
- Maliny (pudełeczko)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Przygotuj formę na tartę (24 cm) i dokładnie wysmaruj ją masłem. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier i pokrojone w kostki masło i rozcieraj składniki palcami. Dodaj jajko i zagnieć ręką ciasto, aż do otrzymania jednolitej masy. Masę rozpłaszcz na placek i włóż do lodówki na około godzinę. Ustaw piekarnik na 190 st. Schłodzone ciasto rozwałkuj na około 0,5 cm na papierze do pieczenia i przenieś do formy, odwracając papier do góry nogami i odklej papier. Wstaw do lodówki do momentu nagrzania się piekarnika. Ciasto okryć folią aluminiową i czymś obciążyć np. kawałkami jabłek, żeby podczas pieczenia nie podnosiło się. Piecz tak przez 15 minut, później zdejmij folię o obciążenie i piecz przez kolejne 13 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Przestaw piekarnik na 180 st.
W misce zmiksuj ser mascarpone z jajkami i mlekiem skondensowany i wylej na upieczone ciasto. Piecz tak przez około 15 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto i na jego powierzchni rozłóż maliny.
Smacznego!