Składniki
- 1 kg jabłek (waga po obraniu)
- 25g masła
- parę goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
KRUCHE CIASTO:
- 2 szklanki mąki pszennej Szymanowskiej
- 1/2 szklanki mąki krupczatki Szymanowskiej
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g masła
- 4 żółtka
- 2 łyżki śmietany
JOGURTOWA PIANKA
- 4 białka
- szczypta soli
- 1/3 szklanki cukru
- 400g jogurtu naturalnego Bakoma
- 50g masła
- 2 budynie śmietankowe
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia i połączyć z mąką krupczatką. Dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść. Do przygotowania ciasta można użyć malaksera. Ciasto podzielić na pół i schłodzić w w zamrażarce. Połowę ciasta zetrzeć na tarce jarzynowej na dno formy (21×30) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C na ok 15min. Jabłka obrać i skroić w kostkę lub plasterki pozbywając się gniazd nasiennych. W garnku rozpuścić masło i wrzucić jabłka. Dodać goździki, cynamon i prażyć, aż zmiękną. Można do jabłek dodać cukier w zależności od ich gatunku. Usunąć goździki. Jogurt wymieszać z proszkiem budyniowym i rozpuszczonym, przestudzonym masłem. Białka ubić ze szczyptą soli, a kiedy zaczną sztywnieć dodawać partiami cukier. Gdy cukier całkowicie się rozpuści delikatnie połączyć z mieszanką jogurtową. Kiedy spód będzie podpieczony wyłożyć jabłka. Wyrównać i nałożyć piankę jogurtową. Na wierzch zetrzeć drugą połowę ciast. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec przez około 40min. Smacznego