Składniki
Ciasto:
- Ciasto Kruche – Polskie Młyny
Nadzienie:
- 500 g winnych jabłek
- 30 g cukru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1/3 łyżeczki cynamonu
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą dokładnie przesiane, suche składniki, do których dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Całość szybko, ale bardzo dokładnie siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a później kruchego ciasta. Lepimy z ciasta kulę, którą zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 45 minut. Obieramy jabłka i kroimy je na cienkie plastry. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier i cynamon. Mieszanką tą oblewamy dokładnie jabłka. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ciasto wałkujemy tak, aby miało średnicę o 3 centymetry większą niż forma. Jabłka układamy w zakładkę na środku formy i smarujemy je roztopionym masłem. Wolne brzegi układamy na jabłkach.
Szarlotkę pieczemy przez ok. 35-40 minut.