Kruche z budyniem i borówkami

Składniki

Składniki na blaszkę 23 x 23 cm lub o średnicy 24 cm

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

1. Gotowe opakowanie ciasta przesypujemy do miski i dodajemy zimne masło oraz jajko i zagniatamy ciasto, następnie dzielimy ciasto na dwie nie równe części 2/3 i 1/3.
Większą część ciasta chowamy do lodówki, a tą mniejszą chowamy do zamrażalki.
Tak samo postępujemy z ciastem które sami musimy przygotować (patrz nawias w składnikach)
2. W czasie gdy się chłodzi ciasto, przygotowujemy budyń.
Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, a w 1/2 szkl mleka mieszamy proszek budyniowy, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy do zgęstnienia. Następnie odstawiamy budyń aby przestygł.
3. Schłodzoną większą częścią ciasta, wylepiamy dno blaszki/tortownicy, na to wykładamy budyń na który posypujemy owoce. Zamrożoną część ciasta ścieramy na tarce na grubych oczkach na sam wierzch.
Ciasto pieczemy w 180 stop. grzanie góra-dół bez termoobiegu przez około 45-50 minut.
Po upieczeniu możemy je jeszcze dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii