Składniki
- 225 g gorzkiej czekolady, posiekanej
- 110 g masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 i 2/3 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- cukier puder – około pół szklanki – do obtoczenia
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło rozpuść w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj do niego połamaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, do połączenia obu składników i powstania jednolitej masy czekoladowej. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, pod koniec dodawaj partiami cukier (łyżka po łyżce), a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj z masą czekoladową.
Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do powstałej masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Odstaw na noc do lodówki.
Ciasto wyjmij z lodówki i nabierając łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtocz je mocno w cukrze pudrze i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem.
Piecz około 12 minut w temperaturze 165ºC. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce