Popękane ciasteczka czekoladowe

Składniki

  • 225 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 110 g masła
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1  i 2/3 szklanki Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
  • cukier puder – około pół szklanki – do obtoczenia

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło rozpuść w małym garnuszku. Zdejmij z palnika i dodaj do niego połamaną czekoladę. Odstaw na 2 minuty, po czym wymieszaj, do połączenia obu składników i powstania jednolitej masy czekoladowej. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia.

Białka oddziel od żółtek. Ubij je na sztywno, pod koniec dodawaj partiami cukier (łyżka po łyżce), a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszaj z masą czekoladową.

Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp do powstałej masy czekoladowej i dobrze wymieszaj. Odstaw na noc do lodówki.

Ciasto wyjmij z lodówki i nabierając łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formuj kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtocz je mocno w cukrze pudrze i wyłóż na blachę wyłożoną pergaminem.

Piecz około 12 minut w temperaturze 165ºC. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce

Zobacz wszystkie przepisy