Składniki
- 2 serki wiejskie
- 6 łyżek mąki Szymanowskiej uniwersalnej
- 3 jajka
- 1 jabłko
- szczypta soli
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- Olej Polski do smażenia
- ewentualnie cukier puder do posypania placków
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Jabłko obrać, wykroić gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Serki wiejskie przełożyć do miski. Dodać do nich starte jabłko, mąkę Szymanowską uniwersalną, jajka, sól, cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wszystko razem dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać Olej Polski. Łyżką nabierać porcje ciasta i kłaść na rozgrzany olej. Smażyć na rumiano z obu stron. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu najlepiej posypane cukrem pudrem.