Składniki
- 1,5 szklanki miodu
- 150 g masła
- 150 g cukru
- 500–550 g mąki pszennej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
- 1 jajko
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Podgrzewamy w rondelku: miód, masło oraz cukier. W oddzielnym naczyniu mieszamy dokładnie mąkę, sodę oraz przyprawę do piernika. Do suchych składników wlewamy przestudzoną zawartość rondelka oraz jajko. Mieszamy wszystkie składniki ręką. Po dokładnym wymieszaniu masy odstawiamy ją na około 30 minut. Jeżeli ciasto będzie zbyt rzadkie możemy stopniowo dodawać mąkę. Dzielimy ciasto na kilka fragmentów, wałkujemy je i wycinamy wzory. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy ciastka na kratce cukierniczej i ozdabiamy kolorowym lukrem.