Składniki
- 4 szklanki Ekologicznej mąki pszennej typ 500
- 2 szklanki Ekologicznej mąki żytniej typ 720
- 5 dag drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oleju
- około 1/2 litra ciepłej przegotowanej wody
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Obie mąki posolić i wymieszać. Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem, dodać trochę ciepłej wody wymieszanej z pół łyżeczki mąki. Jak drożdże wyrosną dodać do mąki. Dodawać do mąki po trochu ciepłej wody i wyrabiać. Dodać olej i wyrabiać. Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie przełożyć do dwóch blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem (nie musi być dokładnie). Odstawić do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie posypać mąką i wstawić do piekarnika. Piec 1 godzinę (do 1 godziny i 10 minut) w temperaturze 200 stopni C.