Składniki
- 2 średniej wielkości bakłażany
- 150 g Kaszy bulgur BIO
- 1 łyżka posiekanej kiszonej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry
- Szczypta płatków chili
- Szczypta mielonego kuminu
- Szczypta mielonych ziaren kolendry
- Skórka z połowy cytryny
- Sól
- Mielony, czarny pieprz
- 100 ml oliwy
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. W pierwszej kolejności umyj i osusz bakłażany, a następnie przekrój je wzdłuż na połówki. Posyp je solą i odstaw do lodówki na 10-15 minut, gdy bakłażany puszczą sok, ponownie opłucz je i osusz, a następnie ułóż w naczyniu żaroodpornym i ponacinaj miąższ na skos, uważając przy tym by nie naciąć skóry. Kiedy już to zrobisz, nasmaruj bakłażany oliwą. Tak przyrządzone warzywa wstaw do piekarnika i piecz je ok. 30 minut, do momentu aż bakłażany się zarumienią.
Kaszę Bulgur BIO gotuj zgodnie z instrukcją znajdującą się na opakowaniu. Zmieszaj oliwę z przyprawami i ziołami, a następnie połącz z cytryną i posiekaną cebulką i dodaj do kaszy. Według własnego uznania dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Po wyjęciu bakłażanów z piekarnika dociśnij miąższ robiąc niewielkie wgłębienie na kaszę. Nałóż kaszę i ponownie wstaw warzywa do piekarnika na kilka minut by kasza się nagrzała. Po wyjęciu posyp pietruszką, skórką z cytryny i zmielonym pieprzem.