Składniki
- 1/3 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej (+ do podsypania),
- 1/3 szklanki Mąki Szymanowskiej żytniej pełnoziarnistej, typ 2000
- 3 dag świeżych drożdży,
- ok. 1/2 szklanki letniej wody,
- ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej,
- łyżeczka cukru,
- tłuszcz i mąka do form.
- 5 dużych łyżek sosu pomidorowego,
- ząbek czosnku,
- 2-3 duże pomidory,
- 150 g mozzarelli,
- łyżeczka suszonego oregano,
- sól, pieprz,
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżka mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Dodajemy ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięta, w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąką pszenną i żytnią, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Sos pomidorowy lekko podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy go suszonym oregano, studzimy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na plasterki. Mozzarellę porywamy palcami na kawałki. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, nadając mu kształt o średnicy zbliżonej do formy. Ciasto lekko nakłuwamy, rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plastry pomidorów, posypujemy czarnym pieprzem i solą morską, przykrywamy plastrami mozzarelli. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem i pieczemy przez 20 minut aż ser apetycznie się rozpuści, a spód się upiecze.