Paszteciki z farszem

Składniki

Ciasto:

  • 340 gram Mąki Szymanowskiej razowej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki
  • sól

 Farsz:

  • 10 jajek na twardo
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 posiekany pęczek koperku
  • pieprz ziołowy
  • sól

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem i wodą. Dodaj sól oraz olej i jeszcze chwilę miksuj. Patelnię rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaż z obu stron. Cebulę i podsmaż na złoty, intensywny kolor na oleju. Jajka rozdrobnij ubijaczką do ziemniaków. Bułkę odciśnij delikatnie z nadmiaru mleka. Posiekaj drobno, bułkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałóż do naleśników i zawiń jak do krokietów. Paszteciki, można posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku w 180°C przez 10 minut lub usmażyć na oleju z obu stron na złoto. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii