Składniki
Ciasto:
- 340 gram Mąki Szymanowskiej razowej
- 1,5 szklanki mleka
- 200 ml wody gazowanej
- 3 jajka
- 2 łyżki
- sól
Farsz:
- 10 jajek na twardo
- 1 kajzerka namoczona w mleku
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę
- 2-3 łyżki oleju
- 1 posiekany pęczek koperku
- pieprz ziołowy
- sól
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ubij mikserem lub trzepaczką jajka z mąką, mlekiem i wodą. Dodaj sól oraz olej i jeszcze chwilę miksuj. Patelnię rozgrzej i posmaruj odrobiną oleju. Ciasto nalej cienką warstwą, rozprowadź je po całej powierzchni, obracając patelnię. Smaż z obu stron. Cebulę i podsmaż na złoty, intensywny kolor na oleju. Jajka rozdrobnij ubijaczką do ziemniaków. Bułkę odciśnij delikatnie z nadmiaru mleka. Posiekaj drobno, bułkę i koperek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem ziołowym. Farsz nałóż do naleśników i zawiń jak do krokietów. Paszteciki, można posmarować roztopionym masłem i upiec w piekarniku w 180°C przez 10 minut lub usmażyć na oleju z obu stron na złoto. Smacznego!