Składniki
Ciastka:
- 225 g masła, zimnego i posiekanego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
- 2 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Dodatkowo:
- 3/4 szklanki migdałów
- 100 g czekolady deserowej
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Z uzyskanego ciasta formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W tym czasie rozpuszczamy czekoladę deserową w kąpieli wodnej.
Wyciągamy ciasto z lodówki i formujemy paluszki. Musimy zwrócić uwagę, żeby uformowane ciastka były cienkie – w piekarniku urosną.
W dwóch punktach lekko ściskamy ciasto tak, żeby otrzymać kształt zbliżony do rzeczywistych palców. Koniec ciastka smarujemy odrobiną rozpuszczonej czekolady i w to miejsce wciskamy migdał.
Przed samym pieczeniem możemy schłodzić ciastka w lodówce – nie stracą wtedy swojego kształtu.
Ciastka układamy na blasze do pieczenia w odstępach 2 cm. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni.