Składniki
Przepis na ok 22 sztuki
- 3 i 1/4 mąki Szymanowskiej Tortowej
- 2,5 łyżeki suchych drożdży
- 2 jaja
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 6 łyżek cukru
- czekolada (do smarowania)
- około 90 gram masła (temp. pokojowa)
- szczypta soli
- olej do smażenia
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
W misce wymieszaj 3 szklanki mąki, cukier, sól oraz drożdże i dodaj masło. Potem dodaj ciepłe mleko, lekko rozbite jajka i zagnieć ciasto. Gdy ciasto będzie się zbyt kleiło, dodaj mąki. Odstaw ciasto do urośnięcia na 90 minut, do momentu podwojenia swojej objętości.
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na stolnicy (1 cm wysokości) i wykrój krążki o średnicy około 8 cm. Na środek każdego krążka nałóż około 3/4 łyżki czekolady i sklej brzegi, przy okazji formując z nich kulę. Odstaw tak przygotowane ciastka na 20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie usmaż je w oleju do złocistego koloru. Smacznego!