Tradycyjne pączki

Składniki

  • 500g mąki pszennej Szymanowskiej
  • 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
  • 100g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru (100g)
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka (250ml)
  • 1 łyżka spirytusu
  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

 Do miski wlać lekkie ciepłe mleko, dodać następnie 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki, a następnie wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Do dużej miski wsypać resztę mąki i stopniowo dodać wyrośnięty zaczyn a następnie wcześniej ubite na parze żółtko, jajko z cukrem. Podczas wyrabiania na gładką masę, dodawać roztopione masło.  Pod koniec dodać spirytus, ponownie wyrobić i odstawić na 40-60 minut.

Wyrośnięte ciasto przenieść na blat posypany grubo mąką i rozwałkować na 1 cm, a następnie wykroić krążki o średnicy około 7 cm. Na połowę krążków nanieść nadzienie a drugą połową je przykryć i dobrze zlepić brzegi. Otrzymane pączki pozostawiamy na blacie, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.

Pączki należy smażyć w głębokim garnku. Aby uniknąć ewentualnego zapalenia tłuszczu, można dodać pokrojonego ziemniaka. Upieczone po dwóch stronach pączki wykładamy na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Dodatkowo gotowe pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii