Składniki
- 500g mąki pszennej Szymanowskiej
- 50g świeżych drożdży lub 14g drożdży instant
- 100g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki cukru (100g)
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka (250ml)
- 1 łyżka spirytusu
- dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
- olej do smażenia (1- 1,5 litra)
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski wlać lekkie ciepłe mleko, dodać następnie 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz kilka łyżek mąki, a następnie wymieszać i przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Do dużej miski wsypać resztę mąki i stopniowo dodać wyrośnięty zaczyn a następnie wcześniej ubite na parze żółtko, jajko z cukrem. Podczas wyrabiania na gładką masę, dodawać roztopione masło. Pod koniec dodać spirytus, ponownie wyrobić i odstawić na 40-60 minut.
Wyrośnięte ciasto przenieść na blat posypany grubo mąką i rozwałkować na 1 cm, a następnie wykroić krążki o średnicy około 7 cm. Na połowę krążków nanieść nadzienie a drugą połową je przykryć i dobrze zlepić brzegi. Otrzymane pączki pozostawiamy na blacie, przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut.
Pączki należy smażyć w głębokim garnku. Aby uniknąć ewentualnego zapalenia tłuszczu, można dodać pokrojonego ziemniaka. Upieczone po dwóch stronach pączki wykładamy na ręcznik papierowy, w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Dodatkowo gotowe pączki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.