Składniki
- 410 g Mąki Szymanowskiej Uniwersalnej
- 210 ml mleka
- 30 g masła roztopionego
- 15 g świeżych drożdży
- 2 żółtka
- 6 łyżeczek cukru
- 1 łyżka spirytusu
- 1 łyżka cukru z wanilią
- szczypta soli
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Do drożdży dodajemy jedną łyżeczkę cukru oraz odrobinę mleka i rozpuszczamy je. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Ciasto wyrabiamy. Kiedy będzie już wyrobione odkładamy je na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na części, formujemy kulki, w każdej robimy dziurkę. Olej rozgrzewamy do 180, oponki wrzucamy partiami i smażymy na złoty kolor.
Smacznego!