Składniki
- 2,5 łyzki Mąki Szymanowskiej pszennej
- 25g mąki kukurydzianej
- 2 żółtka
- 3 białka
- 3 czubate łyżki cukru
- 1/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia (lub wcale)
- 150ml jogurtu bałkańskiego
- 1-2 łyżki masła do smażenia
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dosypując w drugiej połowie miksowania cukier. Na najniższych obrotach miksera lub blendera połączyć z żółtkami, jogurtem, a następnie delikatnie wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Smażyć z obu stron na średnio rozgrzanym tłuszczu na niedużym ogniu. Podczas odwracania na drugą stronę pomagać sobie szeroką łopatką. Danie najlepiej smakuje z musem owocowym, np. z jabłek, bananów, jagód lub borówek ugotowanych z odrobiną cukru.