Składniki
Naleśniki:
- 300 g Mąki na naleśniki Polskie Młyny
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 2 jajka
- Duża szczypta soli
- Olej do smażenia
Farsz:
- 200 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki ketchupu
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- Sól
- Czosnek granulowany
- Pieprz
- Papryka słodka
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Do miski z mąką wbijamy jajka. Wlewamy cienkim strumieniem mleko połączone z wodą, cały czas miksując. Staramy się dokładnie rozprowadzić wszystkie grudki. Powstałe ciasto naleśnikowe solimy i odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Wylewamy porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Rozprowadzamy je równomiernie. Po ścięciu się ciasta i przyzłoceniu się brzegów przewracamy naleśnik na drugą stronę. Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie lub bulionie. Po całkowitym ugotowaniu i wystudzeniu siekamy ją bardzo drobno. Do przygotowanego kurczaka dodajemy ketchup, ser, śmietanę i przyprawy i dokładnie mieszamy. W przypadku gotowania fileta w bulionie pamiętajmy by użyć nieco mniej soli. Farsz nakładamy na naleśniki, które zwijamy tak jak krokiety. Gotowe naleśniki grillujemy w specjalnym opiekaczu kub na patelni grillowej – około 2 minuty. Podajemy z sałatą i świeżymi pomidorami oraz ulubionym sosem.
Smacznego!