Składniki
Składniki na naleśniki:
- 1,5 szklanki Mąki Szymanowskiej typ 480
- 3 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 średnie jajka
- 1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 szklanka białego sera
- 3 średnie cebule
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Składniki ciasta zmiksować. Ciasto odstawić na 15 minut, po upływie tego czasu lekko wymieszać. Na patelni usmażyć kilkanaście cienkich naleśników. Przygotować farsz. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dobrze odparować i rozgnieć za pomocą praski. Ostudzić. W czasie, gdy ziemniaki będą stygły, zeszklić na maśle cebulę. Posolić i smażyć cebulę jeszcze chwilę, aż nabierze złotego koloru. Zestawić z ognia, ostudź. Zimne ziemniaki wymieszać z cebulą i białym serem (wcześniej zmielonymi, jeśli konsystencja nie jest gładka). Masę przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Na każdy naleśnik nałożyć 2-3 łyżki masy ziemniaczano-serowej. Placek złożyć na pół, docisnąć i wyrównać dłonią. Złożyć ponownie na pół. Naleśniki smażyć z obu stron na chrupiąco i rumiano na płytkim oleju.