Naleśniki pełnoziarniste

Składniki

  • 1/2 szklanki Mąki pszennej Szymanowskiej pełen przemiał typ 1850
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • sól – duża szczypta (trochę mniej niż 1/2 łyżeczki)
  • 3 jajka
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka mleka

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Zbić jajka i delikatnie mieszać. W trakcie mieszania wlać mleko oraz roztopione masło. Dodać mąkę i sól. Użyć folii spożywczej, aby przykryć ciasto. Pozostaw ciasto w zimnym miejscu na około 1 godzinę. Rozsmarować olej rzepakowy na patelni teflonowej. Smażyć naleśniki, aż uzyskają odpowiednią konsystencję. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii