Kruche z jabłkami

Składniki

  • mieszanka do wypieku ciasto kruche Polskie Młyny 2 opakowania ( do upieczenia ciasta o wymiarach 24 x 28 wystarcza jedno opakowanie, chciałam jednak zrobić w większej formie wiec użyłam dwóch opakowań )
  • jaja 2 szt
  • żółtka 2 szt
  • cukier 100 g
  • masło 250 g
  • Jabłka 2 kg
  • cynamon 1 łyżeczka
  • cukier pół szklanki do jabłek

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Na stolnice silikonową wyspałam dwie mieszanki ciasta kruchego, zrobiłam dołek i wbiłam jaja i żółtka. Dodałam masło pokrojone oraz cukier i zagniotłam.Podzieliłam na dwie części i wstawiłam  do zamrażalnika na 30 minut. Po 30 minutach wyjęłam i rozwałkowałam ciasto. Formę ceramiczna obsypałam delikatnie mąką i przełożyłam ciasto ,ponakuwałam je widelcem. Jabłka starłam na tarce i w garnku przesmażyłam je z cukrem i cynamonem. Ostudzone przełożyłam na ciasto kruche.Drugą cześć rozwałkowałam i ponacinałam paseczki i ułożyłam kratkę na jabłuszkach.Piekłam 45 minut w 170 stopniach.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii