Składniki
- 400 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
- 100 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 200 g masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- Konfitura różana
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Suche składniki przesiewamy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Kiedy osiągniemy konsystencję kruszonki, do ciasta dodajemy połączony ze sobą
jogurt i żółtka. Całość łączymy ze sobą dokładnie, ale szybko, by ciasto nie nabrało temperatury. Masę o konsystencji miękkiej plasteliny przekładamy do maszynki do ciastek i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy okrągłe rozetki. Do środka każdej z nich nakładamy pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego!