Kruche rozetki z konfiturą

Składniki

  • 400 g mąki pszennej Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 200 g masła
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Konfitura różana

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Suche składniki przesiewamy i dokładnie łączymy ze sobą. Następnie dodajemy masło i dokładnie siekamy nożem. Kiedy osiągniemy konsystencję kruszonki, do ciasta dodajemy połączony ze sobą
jogurt i żółtka. Całość łączymy ze sobą dokładnie, ale szybko, by ciasto nie nabrało temperatury. Masę o konsystencji miękkiej plasteliny przekładamy do maszynki do ciastek i na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wyciskamy okrągłe rozetki. Do środka każdej z nich nakładamy pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut.
Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii