Składniki
Ciasto
- 3 szklanki Mąki Szymanowskiej Krupczatki typ 450 lub Mąki pszennej krupczatki typ 450
- 2 żółtka
- 1 kostka masła
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1kg śliwek
Kruszonka migdałowa
- 8 łyżek Mąki Szymanowskiej
- 5 łyżek cukru
- 6 łyżek płatków migdałowych
- 4 łyżki masła
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Śliwki przekroić na pół i ułożyć na cieście. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią śliwki. Ciasto należy piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego!