Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki Mąki Szymanowskiej Krupczatki typ 450 lub Mąki pszennej krupczatki typ 450
  • 2 żółtka
  • 1 kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1kg śliwek

Kruszonka migdałowa

  • 8 łyżek Mąki Szymanowskiej
  • 5 łyżek cukru
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • 4 łyżki masła

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Masło posiekać z mąką, dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia oraz śmietanę. Zagnieść ciasto, następnie wstawić je do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu ciasto rozwałkować i przełożyć na blachę. Śliwki przekroić na pół i ułożyć na cieście. Z podanych składników zagnieść kruszonkę i posypać nią śliwki. Ciasto należy piec ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii