Kruche ciasteczka z czekoladą

Składniki

  • 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Krupczatki typ 450
  • kostka  masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 żółtka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z wcześniej utartą czekoladą na grubość około 5 mm i wyciąć ciasteczka różnymi foremkami. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i posypać mąką w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii