Składniki
- 2 szklanki Mąki Szymanowskiej Krupczatki typ 450
- kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 4 żółtka
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i posiekać je z mąką. Następnie dodać żółtka, cukier, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zagnieść ciasto, uformować w kulę, owinąć folią i schować do lodówki na 1 godzinę. Następnie ciasto rozwałkować z wcześniej utartą czekoladą na grubość około 5 mm i wyciąć ciasteczka różnymi foremkami. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia albo posmarować tłuszczem i posypać mąką w temperaturze 180 stopni C przez około 10-15 minut.