Składniki
- 1 kg ziemniaków
- Niepełne 2 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej typ 480
- 700 gram śliwek węgierek
- 1 jajko
- 4 łyżki masła
- sól
- cukier
- 3 łyżki tartej bułki
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ziemniaki myjemy i gotujemy bez obierania, następnie odcedzamy, obieramy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przesianą mąkę, jajo i sól. Dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Z gotowego ciasta porcjami formujemy wałki o średnicy 3 cm i kroimy je na talarki o grubości 2-3 cm. Z każdego talarka formujemy krążek, na który nakładamy wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy, nadając gotowym knedlom kształt kuli. Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy 3-5 minut. Po odcedzeniu przelewamy knedle gorącą wodą i podajemy polane tartą bułką smażoną na maśle i posypane cukrem. Smacznego!