Kluski a’la kopytka

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 1 duża cebula
  • olej (polecam Olej Polski Rzepakowy)
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szklanka mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1jajko
  • mąka pszenna do posypania blatuOkrasa:
  • 1 duża cebula
  • olej

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody. Cebulę  solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Cebula powinna się zeszklić. Ziemniaki, kapustę i cebulę łączymy. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masa powinna być dość konkretnie doprawiona. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i jajko. Całość zagniatamy, do połączenia się składników. Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy na niego masę na kluski. Masa będzie kleista, więc obtoczcie ją mocno w mące. Z masy formujemy cienkie wałki, które kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm.

Zobacz wszystkie przepisy