Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 duża cebula
- olej (polecam Olej Polski Rzepakowy)
- 1 płaska łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka mąki pszennej (polecam Mąkę Szymanowską uniwersalną, typ 480)
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1jajko
- mąka pszenna do posypania blatuOkrasa:
- 1 duża cebula
- olej
Czas przygotowania
Kalorie
Porcje
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, jeszcze gorące przeciskamy przez praskę lub dokładnie dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Ziemniaki studzimy. Kapustę kiszoną drobno kroimy i gotujemy do miękkości. Ja kapustę gotuję około 1 godzinę. Ugotowaną kapustę studzimy i odciskamy z wody. Cebulę solimy i podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Cebula powinna się zeszklić. Ziemniaki, kapustę i cebulę łączymy. Dodajemy majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Masa powinna być dość konkretnie doprawiona. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, 1/4 płaskiej łyżeczki soli i jajko. Całość zagniatamy, do połączenia się składników. Blat posypujemy dość mocno mąką pszenną i wykładamy na niego masę na kluski. Masa będzie kleista, więc obtoczcie ją mocno w mące. Z masy formujemy cienkie wałki, które kroimy na kawałki o grubości około 1,5 cm.